czwartek, 14 grudnia 2017

Tatar z wędzonego łososia z kaparami, koperkiem i awokado


Cześć Kochani, dziś postanowiłam podzielić się z wami przepisem na tatara. Będę zupełnie szczera, ale robiłam go po raz pierwszy..no i co tu dużo mówić: wyszedł :) Nie zawsze jest z testowaniem nowych dań tak łatwo dlatego tym bardziej mnie cieszy. Tatar sam w sobie idealnie nada się na świąteczny stół jako lekka, rybna przystawka.Czymś co może Was nieco zaskoczyć jest awokado. Nie było go w planach, a jednak ostatecznie postanowiłam je również wykorzystać i był to strzał w dziesiątkę! Wiadomo, że święta coraz bliżej dlatego w najbliższym czasie spróbuję wstawić jeszcze jakiś zimowy przepis :) Pozdrawiam i zapraszam do czujnego śledzenia bloga :))


SKŁADNIKI:

(2 duże porcje)

- 200 gram wędzonego łososia w plastrach
- 2 dojrzałe awokado
- pół słoiczka kaparów
- 3 ogórki kiszone
- pół cebuli cukrowej
- cytryna
- łyżka majonezu organicznego
- koperek
- sól, pieprz


WYKONANIE:


Ogórki kroję w bardzo drobną kostkę, identycznie postępuję z obraną cukrową cebulą. Przekładam warzywa do miski.Kapary odsączam z zalewy i wrzucam do miski. Łososia siekam w drobniutkie kawałki i dodaję do reszty składników. Na sam koniec siekam świeży koperek,a całość łączę ze sobą łyżką majonezu. Przyprawiam i odstawiam na chwilę by składniki przeszły smakiem.
Awokado kroję na pół, pozbywam się pestki i wydrążam za pomocą łyżki. Kroję w drobną kostkę, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem.
 W specjalnej okrągłej formie układam najpierw dwie łyżki tatara, dociskam. Następnie awokado, a na samą górę znów część rybna. Powoli pozbywam się foremki, a całość dekoruję koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem i kaparami.
Podaję z kromkami świeżego pieczywa posmarowanymi masłem.










2 komentarze:

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger