wtorek, 19 grudnia 2017

Świąteczne bułeczki z jabłkami, migdałami i cynamonem


Przyszedł czas by na blogu zrobiło się już nieco świątecznie. W domach zaczyna się atmosfera gorączkowych przygotowań , a to wszystko by za parę dni usiąść wspólnie przy stole i delektować się pysznymi potrawami i wypiekami. Ja specjalistką od ciast nie jestem ( ale wciąż się uczę:)), więc wpadłam na pomysł by typowe świąteczne ciasto zastąpić równie pyszną słodką przekąską- bułkami z ciasta francuskiego z jabłkowo-cynamonowym nadzieniem. Brzmi zachęcająco? Uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej. Mój chłopak- wielki fan szarlotki stwierdził, że ten deser można postawić na równi z tym właśnie tradycyjnym ciastem.  To oznacza tylko jedno- bułeczki są wyśmienite! Przepis jest banalnie prosty, szybki, a zaskoczy niejednego gościa :) kilka składników, 30min czasu i gotowe! zachęcam do wypróbowania :)



SKŁADNIKI:

( na 8 bułek)

- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- płatki migdałów
- rozpuszczone masło klarowane
dodatkowo: papier do pieczenia


WYKONANIE:


Zaczynam od przygotowania jabłek. Wszystkie jabłka obieram i kroję na pół. Wydrążam pestki i przekładam do miski. Dodaję miód i cynamon.Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Ciasto francuskie rozkładam na stole. Jeden duży prostokąt( czyli jedno opakowanie) kroję na 4 podłużne prostokąty. Na dole każdego z nich kładę po jednym kawałku jabłka po czym przykrywam drugą górną połową ciasta. Brzegi dociskam i układam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.Tak samo postępuję z drugim kawałkiem ciasta.  Za pomocą pędzla smaruję każdy kawałek roztopionym masłem klarowanym i posypuję migdałami. Dociskam je do ciasta. Piekę przez 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ponownie posypuję płatkami migdałów. Podaję na ciepło.





1 komentarz:

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger