Dość dużo czasu zajęło mi zmienienie poglądu na temat zdrowej kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to co zdrowsze musi być jednocześnie mniej smaczne. To nie jest prawda i teraz oczywiście jestem tego w pełni świadoma, ale dojście do obecnych wniosków nie było łatwe. Musiałam się przekonać na własnej skórze czy rzeczywiście te wszystkie specyfiki są zjadliwe?
Testowałam tą rewolucyjną kuchnię powoli i w końcu doszłam do wniosku , że mogę gotować wciąż tak samo pysznie, a jednocześnie zdrowiej. Wyrzuciłam z kuchni takie składniki jak cukier, mąka pszenna, masło roślinne i wiele wiele innych. Na ich miejsce wskoczyły zdrowe zamienniki, które nie są odczuwalne w finalnych wersjach potraw. Jednym słowem kombinowanie w kuchni wyszło mi na dobre, a poniższe burgery są na to idealnym przykładem.
Co znajduje się w środku? Chrupiąca ryba w mojej ulubionej panierce, którą podawałam Wam kilka postów wcześniej, do tego kremowy sos tatarski domowej roboty. Pyszny i zdrowy. Obeszło się nawet bez napompowanych bułek do hamburgerów z supermarketu. Zaufajcie mi- bez nich też stworzycie pyszne domowe burgery :)
SKŁADNIKI:
- 4 ciabatty
- 300g świeżego dorsza
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duży pomidor
- 2 ogórki konserwowe
- kilka liści sałaty
NA SOS TATARSKI:
- kilka małych korniszonów
- pęczek natki pietruszki
- garść małych kaparów ze słoika
- 4 łyżki gęstego greckiego jogurtu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól,pieprz
- opcjonalnie: łyżka majonezu organicznego
NA RYBNĄ PANIERKĘ:
- 1.5 szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki wody
- 1 jajko
- pieprzy cytrynowy
- przyprawa do ryb
- sól
- czosnek w przyprawie
- papryka słodka
- olej kokosowy
WYKONANIE:
Najpierw przygotowujemy sos. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Ogórki możemy wcześniej pokroić w mniejsze kawałki. Blendujemy na gładki krem. Wstawiamy do lodówki.
Mąkę, jajko, wodę i przyprawy miskujemy. Pokrojoną na mniejsze kawałki rybę umieszczamy w powstałym cieście. Na rozgrzaną patelnie dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego. Smażymy filety na złoty kolor z obu stron po czym wyjmujemy je na ręcznik papierowy.
Bułki przypiekamy z obu stron na suchej patelni. Gdy będą gotowe smarujemy dolną część łyżką sosu tatarskiego, następnie kładziemy liść sałaty, rybę, plasterek pomidora, pokrojone w poprzek awokado i ogórki. Na samą górę ponownie umieszczamy sos i przykrywamy górną częścią bułki. Wbijamy wykałaczki by burgery były stabilne. Podajemy z ćwiartkami cytryny. Idealne jako dodatek będą frytki z batatów na które przepis podawałam TUTAJ :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz