Czy istnieje na świecie ktoś kto nie lubi ciasta czekoladowego? Nie? Tak myślałam :)
Znaleźć taką osobę byłoby co najmniej rzeczą zaskakującą, bo desery czekoladowe mają to do siebie, że smakują niemalże wszystkim. Mój chłopak niezależnie od tego jak wiele ciast ma do wyboru zawsze wybiera chocolate cake! Co lepsze, zawsze wychodzi na tym lepiej niż ja, wielbicielka deserów z truskawkami. Postanowiłam więc połączyć nasze dwa najczęstsze wybory w jeden- najtrafniejszy:)
Tak oto przedstawiam wam Kochani mocno czekoladowe brownie z truskawkami i miętą. Ciasto mogą jeść osoby dbające o linie, bo jest o wiele zdrowsze niż tradycyjna wersja. Smakuje rewelacyjnie a jedyne co różni je od oryginału to mniejsza ilość kalorii.
Polecam z czystym sumieniem!:)
SKŁADNIKI:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady(minimum 70% kakao)
- 4 czubate łyżki oleju kokosowego
- pół szklanki mąki jaglanej(ryżowa,pełnoziarnista też będzie ok:))
- 3 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- truskawki
- świeża mięta
WYKONANIE:
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku i gdy osiągnie płynną konsystencję przelewamy do szklanki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(zostawiamy kilka kostek na polewę), dodajemy miód. Gdy czekolada zrobi się płynna łączymy ją z olejem kokosowym i dokładnie mieszamy.
W misce miksujemy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy masę czekoladową i łączymy całość za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. (najlepiej sprawdzać czy jest gotowe za pomocą długiej wykałaczki)
Po upieczeniu ciasto kroimy na równe kawałki i polewamy pozostałą czekoladą. Truskawki kroimy w plasterki i kładziemy na górę, dekorujemy miętą.
PS: Brownie jest wprost idealne ze szklanką zimnego mleka,miejcie to na uwadze :)))) buziaki
Obłędne! Aż chce się jeść na sam widok :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziekuje ❤️
UsuńPychotka, też piekłam brownie w weekend☺
OdpowiedzUsuń