SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- mąka kukurydziana
- jajko
- woda
- papryka słodka/ostra
- czosnek
- przyprawa do grilla
- sól i pieprz
- olej kokosowy
Na dip czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny grecki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
WYKONANIE:
Kurczaka płuczemy pod zimną wodą i kroimy w grubsze paski. Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy szklankę mąki, wbijamy jajko i wlewamy szklankę zimnej wody. Dodajemy przyprawy(nie żałujemy:)) i miksujemy. Konsystencja ma przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Do gotowej masy wrzucamy pokrojone kawałki mięsa i wkładamy na godzinę do lodówki.
Na nagrzaną patelnię dodajemy 2-3 łyżki oleju kokosowego i kładziemy kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Na sam koniec przygotowujemy sos. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy 3 łyżki jogurtu, odrobinę musztardy i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz