wtorek, 20 czerwca 2017

Warstwowy sernik na kokosowej pierzynce z galaretką i owocami



Witajcie. Dziś podam Wam banalny przepis na pyszne ciasto. Ma dość nietypowy kolor, co z pewnością wzbudzi zainteresowanie. Jest bardzo lekkie i orzeźwiające-idealne na gorące dni. Schłodzone w lodówce smakuje prawie jak lody. Główne skrzypce grają galaretki z owocami, a wszystko to na lekkiej kokosowej pierzynce. Niebo! Koniecznie wypróbujcie :) 




SKŁADNIKI:


- maliny
- borówki/jagody
- galaretka malinowa
- galaretka szafirowa
- wiórki kokosowe
- ksylitol
- puszka mleka kokosowego( płynna warstwa)
- żelatyna


WYKONANIE:


Do wykonania tego ciasta użyłam formy innej niż zwykle, stworzonej do pieczenia babek, z otworem w środku.
Na dno tortownicy wykładam umyte i osuszone maliny. Następnie dodaję wystudzoną malinową galaretkę i chowam do lodówki by pierwsza warstwa stężała. Po odczekaniu powtarzam czynność z tym że dodaję sporą ilość borówek i zalewam je szafirową galaretką. Ponownie wkładam do lodówki. Mleko kokosowe przelewam do miski. Dodaję 2 łyżki ksylitolu(inny słodzik też będzie ok) i wiórki kokosowe. Blenduję całość. Do szklanki wsypuję 2 łyżeczki żelatyny i zalewam zimną wodą. Czekam aż napęcznieje (około 15 minut) po czym rozpuszczam ją na małym ogniu. Płynną żelatynę dodaję do mleka i dokładnie mieszam. Przelewam masę na pozostałe warstwy. Chłodzę kilka godzin, najlepiej całą noc, Po wyjęciu i odwróceniu sernika dekoruję go wiórkami kokosowymi i świeżymi malinami :) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger