SKŁADNIKI:
- 400 gram makaronu ryżowego
- 1 opakowanie rukoli
- 150 gram orzechów włoskich
- pół szklanki oliwy czosnkowej( może być zwykła:))
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- oregano
- olej kokosowy
- sok z cytryny
- ok. 200 gram wędzonego łososia w plastrach
- ser feta
- pestki dyni
WYKONANIE:
Makaron wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 10-12 minut. Po tym czasie odcedzamy na durszlak i płuczemy zimną wodą. Do blendera dodajemy orzechy i dokładnie miksujemy. Następnie dorzucamy rukolę,czosnek,oregano i przyprawy, a całość zalewamy oliwą z oliwek. Blendujemy ponownie na gładką masę. Gotowe pesto wstawiamy na chwilę do lodówki.
Na patelni roztapiamy niewielką ilość oleju kokosowego. Makaron wrzucamy na patelnię i podsmażamy do miękkości. Po paru minutach wlewamy pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojonego w małe kawałki łososia i posypujemy fetą. Pozostawiamy na 2 minuty by ser delikatnie się roztopił. Zdejmujemy z ognia i całe danie obficie dekorujemy pestkami dyni i świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Kochani jeśli macie jakiekolwiek pytania lub uwagi dajcie znać w komentarzu! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz