sobota, 30 grudnia 2017

Sylwestrowe kąski z parówką i serem + dip pomidorowy


Czy jest tu jeszcze ktoś kto został nominowany na gospodarza tegorocznego sylwestra i nie skomponował pełnego menu? Jeśli tak to super się składa, gdyż mam dla Was bardzo szybką i pyszną przekąskę. Kąski z ciasta francuskiego nadziewane parówką, sosem pomidorowym i serem, podane z dipem stworzą świetną przystawkę na tą ostatnią imprezę w roku. Jeśli jesteście ciekawi jak ją stworzyć to poniżej znajdziecie przepis:) zapraszam i życzę wszystkim zaglądającym SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! 



SKŁADNIKI

(14-15 sztuk)

- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 parówki z kurczaka
- opakowanie startej mozzarelli

DIP:
- pomidory w puszce w kawałkach
- oregano suszone
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżeczka chilli
- sól pieprz do smaku


WYKONANIE


Zaczynam od przygotowania sosu. Czosnek obieram i wyciskam przez praskę. Dodaję pozostałe składniki i blenduję. Ciasto francuskie wyjmuję z opakowania i kroję na 6 równych prostokątów. Na górnych płatach rozsmarowuje sos, następnie posypuję niewielką ilością sera i układam parówkę. Całość ponownie posypuje startym serem i przykrywam drugim prostokątem z ciasta. Dociskam i ostrożnie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podobnie postępuje z pozostałymi kawałkami ciasta. W sumie powinny nam wyjść 3 duże hot-dogi. Zapiekam je przez około 25min w piekarniku nagrzanym do 190stopni. Gdy przestygną kroję każdy z nich na małe kawałki i nabijam na wykałaczki. Podaję z dipem pomidorowym na drewnianej desce.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger