Cześć. Zauważyłam, że lubicie przepisy z kurczakiem więc o to kolejny z kilku przepisów które przygotowałam w ostatnich dniach. Przedstawiam Wam zdecydowanie mojego faworyta jeśli chodzi o "kolację na już". Banalnie proste danie zawierające soczyste i chrupiące kawałki kurczaka, na świeżej sałatce z pysznymi dodatkami, a do tego wszystkiego sos. Paprykowy dip mojego pomysłu na pewno Was zachwyci bo idealnie pasuję do tak przyrządzonego kurczaka, sera i świeżych warzyw. Nie pozostaje nic innego jak samemu przekonać się jakie to dobre :)
SKŁADNIKI
(na dwie porcje)
- mix sałat z roszponką
- 1 opakowanie mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- sezam
-cytryna
- 2 łyżki oleju kokosowego
- podwójna pierś z kurczaka
na panierkę:
- 1 jajko
- szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki wody( jeśli ciasto jest za gęste można dodać więcej)
- przyprawy: papryka słodka, czosnek, sól, pieprz
dip paprykowy:
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- papryka czerwona
- pół papryczki chilli( lub chilli w przyprawie- 2łyżeczki)
- opcjonalnie: łyżka majonezu organicznego
- sól,pieprz
WYKONANIE
Sałatę układam na talerzu, posypuję pokrojoną w wiórki czerwoną cebulą. Mozzarellę rwę palcami na większe kawałki, a pomidorki kroję na pół, dodaję do sałaty. Składniki na panierkę dokładnie blenduję w misce. Kurczaka płuczę i pozbywam się żyłek i skórek. Nie kroję go na kawałki, tylko całą pierś obtaczam w powstałym cieście i kładę na rozgrzany olej. Smażę na dużym ogniu tylko przez minutę z każdej strony, następnie zmniejszam gaz i trzymam kolejne kilka minut ( około 5minut na stronę). Gdy kurczak będzie już gotowy wyjmuję go na deskę i czekam, aż delikatnie ostygnie. Po tym czasie kroję go wzdłuż na grube plastry i układam na sałatce. Wszystkie składniki na dip wrzucam do naczynia i blenduje na gładką masę (jeśli używacie świeżego chilli to przedtem pozbądźcie się pestek). Gdy dip jest gotowy przelewam go do soserki. Całą sałatkę dekoruję sezamem, podaję z połówką cytryny.
mmm poezja :)
OdpowiedzUsuń