Dziś zapraszam Was w nieco azjatyckie klimaty, które z pewnością przypadną do gusty tym, którzy lubują się w kuchni dalekiego wschodu :)
Kurczaka curry można przygotować na dwa sposoby: ze śmietaną lub mlekiem kokosowym. Ja zdecydowałam się na drugą opcję, bo jest oczywiście zdrowsza, a smak bardziej orientalny.
Dodatek do kurczaka stanowi ryż, który podałam w dość niecodzienny sposób co pewnie zauważyliście już na zdjęciu, kolor jest intensywnie żółty, a przyczyniła się do tego.. kurkuma :)
Sprawdźcie jak wygląda cały przepis na to niecodzienne danie i zaskoczcie rodzinę nowym i pysznym sposobem na kurczaka :)
SKŁADNIKI:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 chilli
- puszka mleka kokosowego
- ryż długoziarnisty
- kurkuma
- 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
- curry
- sezam
- sól/pieprz
- łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE:
Zaczynam od zamarynowania kurczaka. Mięso płuczę i kroję w większą kostkę, następnie przekładam do miski. Dodaję dwie łyżki przyprawy curry, sól i pieprz. Wstawiam do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie kroję resztę składników czyli paprykę czerwona, chilli i czosnek. Na dużej patelni roztapiam olej, dodaję kolejno, czosnek i papryki. Gdy będą już delikatnie podsmażone dorzucam zamarynowane mięso. Składniki smażę do momentu zarumienienia, doprawiam łyżką curry i niewielką ilością kurkumy. Na sam koniec wlewam pół puszki mleka kokosowego, zmniejszam ogień i całość duszę pod przykrywką przez około 20 minut.
W tym czasie mogę ugotować ryż. Około 3 szklanki wody wlewam do garnka i czekam, aż zacznie się gotować. Dodaję sól i czubatą łyżkę kurkumy. Wrzucam ryż i gotuję przez około 15-20minut.
Po tym czasie odlewam wodę, a ryż wkładam łyżką do szklanki i przekładam na talerz by powstała "babka". Kurczaka wykładam na talerz i dekoruję sezamem.
Znalazłam twój przepis i właśnie robię dziś na obiadek �� nie mogę sie doczekać jak bedzie smakowało ��
OdpowiedzUsuń