Postanowiłam wrzucać więcej przepisów z kurczakiem w roli głównej. Dziś przedstawiam Wam jeden z nich. Niezwykle soczyste mięso z piersi kurczaka zamarynowałam w nietypowej, orientalnej marynacie. Następnie nabiłam na szaszłyki i zapiekłam. Wyszło coś bardzo oryginalnego nie tylko z wyglądu, ale również w smaku. Można je podać na obiad, kolacje i najlepiej na ciepło. Mięso jest tak kruche, że można spokojnie kroić je widelcem. Ja byłam zachwycona, że udało mi się wymyślić tak oryginalne połączenie smaków, mam nadzieję że Wy również będziecie. Pozdrawiam ciepło i życzę udanej niedzieli ! :)
SKŁADNIKI
- świeża podwójna pierś z kurczaka
marynata
- 6 łyżek sosu sojowego
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka octu ryżowego ( można zastąpić dodatkową połówką cytryny:))
- sok z całej pomarańczy
- łyżeczka chilli w przyprawie
- łyżka miodu
- 4 plasterki marynowanego imbiru( lub świeżego)
- 2 obrane ząbki czosnku
WYKONANIE
1.Pierś z kurczaka płuczemy pod zimna wodą.
2. Pozbywamy się skórek i kroimy mięso w długie paski grubości 2cm.
3. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce, wkładamy kawałki mięsa i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
4. Mięso wyjmujemy i nadziewamy na szaszłyki w harmonijkę.
5. Przekładamy gotowe szaszłyki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem w którym marynowaliśmy mięso.
6. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w 160 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz