Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy z kurczakiem. Z pewnością znajduje się on w większości diet, a najczęstszym problemem jest brak pomysłu jak go wykorzystać i z czym podać by smak wciąż zaskakiwał. Postanowiłam więc wyjść na przeciw monotonii zatytułowanej 'kurczak ryż warzywa' i pokazać, że istnieje naprawdę wiele sposobów na pyszne drobiowe dania.
Ile trwa przygotowanie zapiekanki zanim wszystko wyląduje w piekarniku? 5 minut! Czy to nie brzmi zachęcająco? Połączenie mozzarelli z pomidorami współgra idealnie z mięsem i szpinakiem. Taką zapiekankę możemy podać na różne sposoby np: z ryżem, kaszą albo grzankami. Zapakować wszystko do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy.
Nie będę jednak ukrywać, że najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła, wyjęta prosto z piekarnika. Zresztą najlepiej jeśli przekonajcie się o tym sami:) zapraszam
SKŁADNIKI:
- 500 gram piersi z kurczaka
- pół opakowania świeżego szpinaku
- 2 małe pomidory
- 1 mozzarella w kulce
- suszona kolendra
- pieprz i sól
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra-dół. Pierś z kurczaka płuczę pod zimną wodą i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Oprószam solą i pieprzem z każdej strony. Przekładam do naczynia. Na kawałki mięsa wykładam opłukane wodą liście szpinaku. Pomidory i mozzarellę kroję na plastry grubości 1cm. Układam na zapiekance. Całość posypuję świeżo zmielonym pieprzem, suszoną kolendrą i solą. Czas pieczenia to 25-30 min w zależności od grubości mięsa.
Po upieczeniu kurczak może puścić dużo wody, dlatego polecam odlać nadmiar a resztę wykorzystać jako sos do ryżu bądź innego źródła węglowodanów:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz