wtorek, 30 maja 2017

Domowy jogurt kiwi owocowa wyspa



Pamiętacie smak deseru "owocowa wyspa"? Połączenie jogurtu naturalnego z lekko waniliowym smakiem a na dnie pyszny mus z dowolnych owoców? Postanowiłam dziś przedstawić Wam domową wersję tego przysmaku z dzieciństwa.



Oczywiście standardowo musiałam odrobinę pozmieniać, więc w moim przepisie jest na odwrót- to mus z owoców gra pierwsze skrzypce. Poza tą drobną zmianą, dodatkowo wszystko przyrządziłam bez dodatku cukru, więc teraz możecie jeść taki deser bez obaw, nawet na diecie :) Całość została podana tak by cieszyć nie tylko podniebienie, ale również oko:) zapraszam

Uwaga.W razie jakichkolwiek wątpliwości co do gramatury, bądź wykonania potraw włączyłam opcję komentowania bez posiadania konta, także można śmiało zadawać pytania, a ja chętnie na każde odpowiem :)


SKŁADNIKI:



 - 4 owoce lekko miękkiego kiwi
 - ksylitol( inny dowolny słodzik)
 - jogurt naturalny grecki
 - miód
 - wiórki kokosowe
 - aromat waniliowy
 - żelatyna
 - kiwi i truskawki( do dekoracji)


WYKONANIE:

5-6 łyżek jogurtu naturalnego przekładam do miski. Dodaję 2 łyżki miodu, kilka łyżeczek wiórków kokosowych i kilka kropel aromatu. Wszystko dokładnie mieszam. Na dno popłukanych zimną wodą kieliszków wykładam krem jogurtowy(około 1 łyżki na porcję) i na czas robienie musu chowam pucharki do lodówki.

Kiwi obieram i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do blendera, dodaję łyżkę ksylitolu i miksuję na gładką masę.W szklance gorącej wody rozpuszczam dwie łyżeczki żelatyny i czekam aż ostygnie. Po tym czasie dodaję wystudzoną żelatynę. Do kieliszków wlewam powoli mus tak by prawie w całości zakrył krem. Wstawiam na 2 godziny do lodówki. Gdy mus zastygnie dekoruję całość owocami.











1 komentarz:

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger