wtorek, 28 marca 2017

Sałatka ze stekiem i karmelizowaną gruszką

Cześć,dzisiaj przygotowałam dla was coś specjalnego, nie inspirowałam się nikim, a przepis pochodzi z mojej głowy:)
Połączenie mięsa z owocami nie wszystkim przypadnie do gustu,ale jeśli lubisz poznawać nowe smaki to zdecydowanie musisz tego dania spróbować.





SKŁADNIKI:

-rukola
-suszone pomidory
-stek wołowy
-ser halloumi(może być oscypek lub ser kozi)
-gruszka
-płatki migdałów
-olej kokosowy
-miód
-musztarda
-sok z cytryny
-woda
-sól
-pieprz
-masło klarowane
-olej kokosowy

WYKONANIE:
Garść rukoli układam na środku talerza, suszone pomidory(około pół słoika) kroję w cienkie paseczki i układam na górę. Ser kroję w grubą kostkę i dorzucam do reszty składników.
Na patelni rozpuszczam łyżkę masła klarowanego i układam podłużne kawałki gruszki. Polewam łyżką miodu i smażę do momentu aż będą miękkie. Przekładam na talerz.
Na drugiej patelni rozpuszczam 2 łyżki oleju kokosowego(bezzapachowego) i układam jeden duży kawałek steka. Smażę z obu stron. Zdejmuję po około 4-5minutach w zależności od grubości mięsa. Zazwyczaj staram się żeby był lekko różowy w środku,ale to już zależy jak kto lubi 🙂

Gotowe mięso kroję na 2cm paski i układam na sałatce, na sam koniec prażę migdały na suchej patelni do momentu ich zarumienienia. Gotową sałatkę potrzebujemy już tylko polać sosem 🙂
W kubku mieszam po dwie łyżki miodu i musztardy,dodaję odrobinę wody i kilka kropel cytryny,przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i polewam sałatkę. Całość najlepiej smakuję podana od razu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger