Szukałam sposobu by zastąpić tonę cukru, która znajdowała się w tradycyjnej wersji,no i..chyba się udało :) efekt poniżej:
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 2 szklanki mąki ryżowej(może być jaglana)
- 3 łyżki ksylitolu
- około 200g masła klarowanego
- łyżeczka proszku do pieczenia(może być soda oczyszczona)
- 2 jajka
- 7-8 jabłek
- 2 łyżki ksylitolu(może być inny słodzik)
- cynamon
Następnie obieram jabłka i ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam go garnka z odrobiną wody i smażę. Dodaję cynamon(około 2-3łyżeczek) i ksylitol. Gdy jabłka są przekładam je na podpieczony spód szarlotki. Na górę ścieram pozostałą 1/3 ciasta z zamrażarki tworząc w ten sposób kruszonkę, Całość wkładam do piekarnika na około 40min i w 180 stopniach.
Wygląda obłędnie *,*
OdpowiedzUsuń