sobota, 25 marca 2017

Legalna szarlotka z kruszonką i cynamonem

Na pierwszy ogień idzie szarlotka. Moje ukochane ciasto.
Szukałam sposobu by zastąpić tonę cukru, która znajdowała się w tradycyjnej wersji,no i..chyba się udało :) efekt poniżej:

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki ryżowej(może być jaglana)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • około 200g masła klarowanego
  • łyżeczka proszku do pieczenia(może być soda oczyszczona)
  • 2 jajka
Masa jabłkowa

  • 7-8 jabłek
  • 2 łyżki ksylitolu(może być inny słodzik)
  • cynamon
Zaczynam od zrobienia kruchego ciasta, Wszystkie składniki przekładam do wysokiej miski i ugniatam aż się połączą. 2/3 ciasta przekładam do okrągłej formy (moja o średnicy 24cm). Wkładam do nagrzanego piekarnika na około 15min. Resztę ciasta pakuje do woreczka śniadaniowego i wkładam do zamrażarki.
Następnie obieram jabłka i ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam go garnka z odrobiną wody i smażę. Dodaję cynamon(około 2-3łyżeczek) i ksylitol. Gdy jabłka są przekładam je na podpieczony spód szarlotki. Na górę ścieram pozostałą 1/3 ciasta z zamrażarki tworząc w ten sposób kruszonkę, Całość wkładam do piekarnika na około 40min i w 180 stopniach.






1 komentarz:

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger