Przyszedł czas na podzielenie się z Wami przepisem na ten imprezowy klasyk. W mojej rodzinie króluje już od dawna, kto mnie zna ten wie, że bardzo często przygotowuję ją na różne okazje. Wiele osób w pierwszym momencie reaguje na nią dość niemrawo (w sumie połączenie winogrona z kurczakiem nie jest zachęcające więc mnie to nie dziwi), ale już po pierwszej łyżce całkowicie zmieniają zdanie. Wszyscy proszą o przepis lub.. dokładkę :)) Nie chcę już dłużej trzymać w niepewności i zapraszam na zapoznanie się z tym banalnie prostym przepisem. Gwarantuję miłość od pierwszego kęsa :)
SKŁADNIKI:
- 750 gram kurczaka
- 1 kg winogron, mix białych i fioletowych
- opakowanie ziaren słonecznika
- sos słodko- pikantny tao tao
- łyżka oleju do smażenia( ja używam kokosowego)
przyprawy: chilli, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
WYKONANIE:
Sałatkę zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Nie jest to konieczne jednak dzięki temu możemy wydobyć jeszcze więcej smaku z mięsa. Piersi płuczemy i kroimy w większą kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy przyprawy(mięso musi być pikantne więc duża ilość chilli jest tu mile widziana). Mieszamy dokładnie, tak by cały kurczak pokrył się warstwą przypraw. Umieszczamy w lodówce na jakiś czas (najlepiej na kilka godzin). Po zamarynowaniu pierś wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy do momentu aż mięso będzie mocno zarumienione. Usmażone mięso przekładamy do salaterki. Winogrono płuczemy i kroimy na pół. Jeśli mają pestki należy się ich pozbyć. Całość dodajemy do mięsa. Na sam koniec prażymy ziarna słonecznika, na rozgrzanej i najlepiej suchej patelni. Posypujemy je odrobiną soli i prażymy aż uzyskają złoty kolor.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą sosu tao tao. Na tę ilość składników najlepiej dodać 3-4 łyżki. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, gdyż sałatka koniecznie musi się przegryźć. Podajemy na zimno. Smakuję idealnie z chrupiącymi czosnkowymi grzankami.
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na przepisy na sałatki :)
OdpowiedzUsuńhttps://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki