SKŁADNIKI:
- brokuł
- kilka plastrów bekonu
- opakowanie sera feta
- ziarna słonecznika
- sól
- odrobina oleju kokosowego
dokładną instrukcję jak przyrządzić sos znajdziesz TUTAJ.
WYKONANIE:
Brokuł płuczę i odcinam różyczki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Powinien być al dente, czyli lekko twardy. Następnie przekładam go na durszlak i płuczę ponownie by zachował piękny zielony kolor. Bekon kroję na bardzo drobne kawałki i wrzucam na patelnię. Jeśli używacie chudego bekonu to zalecam dodać odrobinę tłuszczu na patelnię np: oleju kokosowego. Smażymy go do momentu powstania chrupiących skwarek. Przekładam je na papierowy ręcznik. Na suchej patelni prażę garść posolonych ziarenek ze słonecznika, aż uzyskają brązowy kolor. Połowę pokrojonego już sera feta obtaczam w ziarnach.
Na talerzu układam kolejno brokuł, kilka kostek sera zwykłego i kilka obtoczonych w słoneczniku. Na sam koniec posypuję wszystko obficie bekonem. Podaję z sosem tzatziki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz