czwartek, 17 sierpnia 2017

Sałatka z brokułem i chrupiącym bekonem




Jedna z moich ulubionych i najczęściej przyrządzanych sałatek kiedy mam mało czasu, a chce zjeść coś szybkiego i sytego. Póki trwa letni sezon proponuję Wam przyrządzić ją również na grilla. Nie jest pracochłonna, a idealnie skomponuje się z mięsnymi przekąskami. Połączenie brokuła z fetą jest dość popularne, ale postanowiłam je trochę urozmaicić o czym przekonacie się za chwilę. Nie ma co ukrywać, że jestem zwolenniczką dań mięsnych ;)) tak więc oto powstała nowa wersja sałatki z zielonym brokułem i pyszną fetą, wzbogacona o chrupiące skwarki bekonu, a do tego wszystkiego prażone ziarna i  przepyszny sos ze świeżego ogórka. Ktoś chętny na przepis? :)



SKŁADNIKI:


- brokuł
- kilka plastrów bekonu
- opakowanie sera feta
- ziarna słonecznika
- sól
- odrobina oleju kokosowego


dokładną instrukcję jak przyrządzić sos znajdziesz TUTAJ.


WYKONANIE:


Brokuł płuczę i odcinam różyczki. Gotuję w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Powinien być al dente, czyli lekko twardy. Następnie przekładam go na durszlak i płuczę ponownie by zachował piękny zielony kolor. Bekon kroję na bardzo drobne kawałki i wrzucam na patelnię. Jeśli używacie chudego bekonu to zalecam dodać odrobinę tłuszczu na patelnię np: oleju kokosowego. Smażymy go do momentu powstania chrupiących skwarek. Przekładam je na papierowy ręcznik. Na suchej patelni prażę garść posolonych ziarenek ze słonecznika, aż uzyskają brązowy kolor. Połowę pokrojonego już sera feta obtaczam w ziarnach.
Na talerzu układam kolejno brokuł, kilka kostek sera zwykłego i kilka obtoczonych w słoneczniku. Na sam koniec posypuję wszystko obficie bekonem. Podaję z sosem tzatziki












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger