sobota, 26 sierpnia 2017

Fit deser: Mus wiśniowy z kremem a'la bita śmietana



Od kilku tygodni moja dieta stała się nieco bardziej rygorystyczna, postanowiłam ograniczyć słodycze niemal do minimum, co przełożyło się również na mniej postów związanych z wypiekami czy deserami. Mimo, że piekę sporo mniej ciast, to sporadycznie staram się przygotować coś co zaspokoi mój apetyt na słodycze, a jednocześnie nie obudzi żadnych wyrzutów sumienia :) W taki właśnie sposób powstał poniższy deser. Mus owocowy przekładany kremem na bazie serka ricotty. Jeśli nie przepadacie za wiśniami, możecie użyć innych ulubionych owoców np: truskawek,malin czy brzoskwiń, gwarantuję że będzie równie pyszne :) Taki deser jest niesamowicie szybki w przygotowaniu, nie zawiera cukru i najlepiej smakuję schłodzony. No więc jak, są tu jacyś chętni?:) 



SKŁADNIKI:


Mus owocowy
- opakowanie mrożonych wiśni
- 1.5 łyżki ksylitolu(bądź innego słodzika)
- odrobina wody
- łyżka mąki kukurydzianej

Krem
- 300g serka ricotta
- opakowanie chudego twarogu
- łyżka ksylitolu
- kilka kropel aromatu waniliowego



WYKONANIE:


Ricottę i twaróg blendujemy na gładką masę. Dodajemy słodzik i aromat, ponownie blendujemy i wstawiamy do lodówki. Na rozgrzaną patelnię przekładamy mrożone wiśnie. Dodajemy odrobinę wody. Dusimy przez około 10 minut do momentu, aż puszczą sok. Wsypujemy słodzik i zostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut. Drewnianą łyżką rozdrabniamy wiśnie( kilka możemy zostawić w całości do dekoracji). Na sam koniec do musu dodajemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Kieliszki płuczemy pod zimną wodą i zapełniamy je na przemian warstwą wiśniową i serową, aż do wyczerpania składników. Dekorujemy owocami i kolorowymi słomkami. Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.









6 komentarzy:

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger