Czas czas czas! Tak bardzo brakuję mi ostatnio czasu na wszystko, a w szczególności na bloga i wstawianie nowych postów. Nie wiem czy dla Was jest to tak bardzo odczuwalne, ale dla mnie częstotliwość pojawiania się tu przepisów jest o wiele mniejsza niż bym chciała :( Czasami żałuję, że doba ma tylko 24 godziny.. Teraz jednak postawiłam sobie jako priorytet coś nieco innego, ale zapewniam, że wszystko wróci do normy już za kilka tygodni, zamierzam o wiele więcej czasu poświęcić mojej stronie i czekam na ten moment z niecierpliwością, mam nadzieję że Wy również:))))
Póki co proponuję kolejny prosty przepis z wykorzystaniem ziemniaków. Jeśli znudziły się Wam typowe gotowane, albo chcecie odświeżyć swoje standardowe obiady nowym dodatkiem to możecie być pewni, że jest to przepis dla Was :) Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, z nutą rozmarynu i świeżym koperkiem. Gwarantuję, że oszalejecie na ich punkcie :)!
SKŁADNIKI:
- 1kg młodych ziemniaków
- masło klarowane
- rozmaryn
- tymianek
- papryka słodka
- kilka ząbków czosnku
- sól/ pieprz
- świeży koperek
- oliwa o smaku chilli
WYKONANIE:
Ziemniaki płuczę i wstawiam do zimnej, osolonej wody z łyżką masła klarowanego( super patent na uzyskanie ładnego koloru i lekką zmianę w smaku:)). Gotuję w mundurkach przez około 40minut na małym ogniu. Po ugotowaniu kroję wzdłuż, umieszczam w misce i dodaję przyprawy. Na koniec polewam przyprawione ziemniaki niewielką ilością oliwy. Wszystko dokładnie mieszam, by smaki się ze sobą połączyły i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaję kilka ponacinanych ząbków czosnku. Podpiekam przez około 25 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika całość posypuję świeżym koperkiem.
Idealne ziemniaki?
OdpowiedzUsuńTo jest to!
;)
O! Nie wiedziałam, że masz bloga, a tu tyle pyszności się pojawia! Zdecydowanie będę zaglądać częściej i być może próbować zrobić je samodzielnie. Super ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam :*
Usuń