Cześć. Piękna wiosna w końcu zawitała, więc jest to idealny czas by odpocząć i zrelaksować się na świeżym powietrzu. Maj to miesiąc grillowania, więc wpasowując się w panujący klimat przygotowałam coś specjalnego- szaszłyki i to aż na dwa sposoby. Prosty i szybki przepis, którym możesz zaskoczyć niejedną osobę :) Połączenie smaków jest dość nieoczywiste, ale efekt finalny godny polecenia. Sprawdźcie to :) zapraszam
SKŁADNIKI:
1.Szaszłyk z krewetką
-krewetki
-świeże mango
-limonka
-natka pietruszki
-cytryna
-czosnek
-sól pieprz
2.Szaszłyk z łososiem
- filet z łososia
- bekon
-papryka czerwona
-cukinia
-przyprawa do grilla
-sól i pieprz
-cytryna
-cytryna
WYKONANIE:
1.Obrane i oczyszczone krewetki marynuję przez kilka godzin w czosnku,soku z cytryny i natce pietruszki. Limonkę kroję w ćwiartki, a obrane mango w kostkę wielkości krewetek. Wszystkie składniki nadziewam na patyk w dowolnej kolejności. Doprawiam solą i pieprzem. Grilluję około 15 minut,często obracając.
2. Filet z łososia oddzielam nożem od skóry i kroję w większą kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Za pomocą obieraczki kroję cukinie w cieniutkie i długie plastry. Paprykę kroję w większą kostkę.
Nadziewam kolejno: papryka, łosoś, harmonijka z plastra bekonu i cukinia. Gotowe szaszłyki przyprawiam. Grilluję około 20 minut.
2. Filet z łososia oddzielam nożem od skóry i kroję w większą kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Za pomocą obieraczki kroję cukinie w cieniutkie i długie plastry. Paprykę kroję w większą kostkę.
Nadziewam kolejno: papryka, łosoś, harmonijka z plastra bekonu i cukinia. Gotowe szaszłyki przyprawiam. Grilluję około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz