sobota, 20 maja 2017

Grillowane szaszłyki na dwa sposoby

Cześć. Piękna wiosna w końcu zawitała, więc jest to idealny czas by odpocząć i zrelaksować się na świeżym powietrzu. Maj to miesiąc grillowania, więc wpasowując się w panujący klimat przygotowałam coś specjalnego- szaszłyki i to aż na dwa sposoby. Prosty i szybki przepis, którym możesz zaskoczyć niejedną osobę :) Połączenie smaków jest dość nieoczywiste, ale efekt finalny godny polecenia. Sprawdźcie to :) zapraszam





SKŁADNIKI:

1.Szaszłyk z krewetką

-krewetki
-świeże mango
-limonka
-natka pietruszki
-cytryna
-czosnek
-sól pieprz


2.Szaszłyk z łososiem

- filet z łososia
- bekon
-papryka czerwona
-cukinia
-przyprawa do grilla
-sól i pieprz
-cytryna


WYKONANIE:

1.Obrane i oczyszczone krewetki marynuję przez kilka godzin w czosnku,soku z cytryny i natce pietruszki. Limonkę kroję w ćwiartki, a obrane mango w kostkę wielkości krewetek. Wszystkie składniki nadziewam na patyk w dowolnej kolejności. Doprawiam solą i pieprzem. Grilluję około 15 minut,często obracając.


2. Filet z łososia oddzielam nożem od skóry i kroję w większą kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Za pomocą obieraczki kroję cukinie w cieniutkie i długie plastry. Paprykę kroję w większą kostkę.
Nadziewam kolejno: papryka, łosoś, harmonijka z plastra bekonu i cukinia. Gotowe szaszłyki przyprawiam. Grilluję około 20 minut. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger