czwartek, 20 lipca 2017

Domowa chińszczyzna, czyli noodle z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym



Chińskie jedzenie jest jednym z najpopularniejszych na świecie. Każdy z nas zapewne choć raz w życiu zahaczył o tzw "chińczyka" w poszukiwaniu azjatyckich smaków. Ja osobiście bardzo lubię taką kuchnię, bo jestem zwolenniczką łączenia ostrego ze słodkim lub kwaśnym :) Jeśli tak jak ja lubicie chińszczyznę, to ten przepis jest dla Was idealny. Banalny w wykonaniu, a smak po prostu obłędny. Warto przygotować sobie taki domowy makaron, chociażby ze względu na kruche i delikatne mięso z którym nie spotkacie się w żadnym chińskim barze. Jest to również jeden z najprostszych azjatyckich przepisów jakie udało mi się stworzyć, nie ma opcji że się nie uda. Dodatkowo taka porcja z pewnością wystarczy dla całej rodziny :) Nie pozostaje więc nic innego niż samemu przekonać się jakie to pyszne:)!



SKŁADNIKI: 


- 500 gram kurczaka
- 1 opakowanie makaronu noodle
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka miodu
- ananas ( świeży lub z puszki)
- sezam
- 1 świeża papryczka chilli
-sól pieprz
- imbir
-olej kokosowy lub masło




WYKONANIE:


Makaron zalewam wrzątkiem o zostawiam na 5-7 minut. Po tym czasie odcedzam i płuczę pod zimną wodą. Odstawiam.
Na głębokiej patelni roztapiam odrobinę oleju. Podsmażam pokrojony w drobną kostkę czosnek i chilli. Następnie dodaję kolejno: sos sojowy, ocet i miód. Mieszam, aż powstanie sos. Dorzucam pokrojonego w większe kawałki kurczaka. Przyprawiam imbirem, solą i pieprzem. Duszę mięso na małym ogniu przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Gdy sos się zredukuje dodaję pokrojonego w kostkę ananasa i pozostawiam na kolejne 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Na sam koniec dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszam. Całość posypuję sezamem.











2 komentarze:

Kokosowe ciasto ze świeżym ananasem

C iasto kokosowe, które w środku skrywa duże i soczyste kawałki świeżego ananasa. Może luty nie jest najlepszym okresem na dodawanie tak...

Copyright © 2016 Natalia Kwaśniewska , Blogger